PENGARUH KONSUMSI KACANG HIJAU TERHADAP PENINGKATAN PRODUKSI ASI PADA IBU NIFAS DI PMB E KABUPATEN BANDUNG TAHUN 2024

Authors

  • Monica Bella Putri Utami Politeknik Tiara Bunda

Keywords:

Green Beans, Breast Milk Production, Postpartum Mothers

Abstract

Background: Mother's milk is useful as nutritional intake and also maintains the baby's body resistance. The problem that occurs is the irregularity of breast milk production in postpartum mothers.

Purposed:  To determine the effect of consuming green beans on increasing breast milk production in postpartum mothers in PMB E, Bandung Regency in 2024.

Methods: The research design uses a quasi experiment with a pretest posttest approach with control group design. A population of 30 people using a purposive sampling technique resulted in a sample of 15 people in the experimental group and 15 people in the control group. The research instrument used an observation sheet for breast milk expenditure. Data analysis was univariate with frequency distribution and bivariate using the Mann Whitney test. 

Results: Most breast milk production in postpartum mothers before consuming green beans was low (86.75%) and after consuming green beans most breast milk was abundant (73.3%). Breast milk production among postpartum mothers who did not consume green beans before the intervention was mostly insufficient breast milk (80%) and after the intervention most breast milk was sufficient (53.3%). There is a difference in breast milk production between postpartum mothers who consume green beans and those who do not consume green beans in PMB E (p-value 0.000 < 0.05).

Conclusion: Consuming green beans can increase breast milk production in postpartum mothers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ali, Z. (2019). Pengantar Keperawatan Keluarga. Jakarta : EGC.

Ambarwati, E. R dan Wulandari Diah. (2019). Asuhan Kebidanan Masa Nifas. Yogyakarta: Mitra Cendekia.

Andrianto dan Indiarto. (2019). Budidaya dan Analisis Usaha Tani; Kedelai, Kacang Hijau, Kacang Panjang. Cetakan Pertama. Penerbit Absolut, Yogyakarta. Universitas Sumatera Utara. Medan.

Astuti, S. (2019). Asuhan Kebidanan Nifas dan Menyusui. Penerbit Erlangga.

Badriah, dkk. (2019). Asuhan Kebidanan Postpartum. Bandung: Aditama.

Daneifii, (2020). Prevalence of Key Breastfeeding Indicators in 29 sub-Sahara African Countries: A Meta Analysis of Demographic and Health Surveys.

Falikhah, (2019). ASI dan Menyusui (Tinjauan Demografi Kependudukan). Jurnal Ilmu Dakwah, 13(26).

Heindarto & Priinggadiinii, 2019. Faktor yang memengaruhi pemberian ASI eksklusif pada bayi cukup bulan yang dilakukan inisiasi menyusu dini (IMD). Sari Pediatri, 15(6).

Heirman, H. eit al. (2019). Factors Associated With Appropriate Complementary Feeding : A Scoping Review. Journal Pediatric Nurses.

Hidajat & Damayanti (2019). Pengaruh Pijat Oksitosin terhadap Produksi ASI Pada Ny. W Dengan Post Sectio Caesarea di Ruang Bougenvile Prof DR. Margono Soekarjo Purwokerto. Jurnal Pengabdian Mandiri. Vol. 1 No. 7.

IDAI (2019). Air Susu Ibu dan Tumbuh Kembang Anak. Indonesia Pediatric Society.http://www.idai.or.id/artikel/klinik/asi/air-susu-ibu.

Iida, I dkk., (2019). Pemberian Dukungan Untuk Menyusui ASI Eksklusif Enam Bulan Di Puskesmas Kemiri Muka, Depok, Jawa Barat. Pusat Teknologi Intervensi Kesehatan Masyarakat.

Iriani, F. (2019). Pengaruh Pemberian Kacang Hijau (Vigna Radiata) terhadap Kelancaran Produksi ASI Ibu Postpartum di Wilayah Kerja Puskesmas Pelambuan Banjarmasin. Jurnal Universitas Muhammadiyah Banjarmasin. Vol. 3 No.2.

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. (2019). Profil Kesehatan Indonesia 2019. Jakarta: Kementrian Kesehatan Republik Indonesia.

Khosiidah, (2019). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pemberian Kolostrum pada Bayi Baru Lahir di Puskesmas Baturaden Kabupaten Banyumas. Vol. 9 No.1.

Lestari, E. (2021). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Peningkatan Produksi ASI. Jurnal Ilmiah Kesehatan. Vol. 8. No 3.

Maritalia, D. (2019). Asuhan Kebidanan Masa Nifas dan Menyusui. Yogyakarta: Pustaka Belajar.

Maruliyananda, C. (2019). Pengaruh Ekstrak Etanolik Kecambah Kacang Hijau (Phaseolus radiatus) Terhadap Kualitas Spermatozoa Mencit (Mus musculus) yang Terpapar 2-Methoxyethanol. Fakultas Sains dan Teknologi, Universitas Airlangga Surabaya.

Purworno dan Hartono, (2019). Seri Agribisnis: Kacang Hijau. Jakarta: Penerbit Penebar Swadaya.

Puspiita & Pratiiwii, 2019. Hubungan Stres Psikologis Dengan Kelancaran Produksi ASI Pada Ibu Primipara Yang Menyusui Bayi Usia 1-6 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Sukorambi. Jurnal Kesehatan Universitas Muhammadiyah Jember.

Riinata eit al., 2019. Teknik Menyusui Posisi, Perlekatan dan Keefektifan Menghisap-Studi pada Ibu Menyusui di RSUD Sidoarjo. In: Prosiding Seminar Nasional & Internasional.

Rukmana, R. (2019). ASI dan Panduan Ibu Menyusui. Yogyajarta: Nuha Medika.

Seitiianii, O. (2019). The Effectiveness of Combination of Oxytocin and Endorphin Massage on Uterine Involution in Primiparous Mothers. Belitung Nursing Journal, 3(5).

Shohib, A. (2019). Asi dan Susu Formula :Kandungan dan Manfaat Asi dan Susu Formula. Nuha Medika: Yogyakarta.

Sugiyono. (2021). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Bandung: Alfabeta.

Suksety, E dan Ikhlasiah. (2019). Pengaruh Jus Campuran Kacang Hijau Terhadap Peningkatan Hormon Prolaktin dan Berat Badan Bayi. Jurnal Ilmiah Bidan, Vol. 2 No. 3.

Sutriyawan A. (2021). Metodologi Penelitian Kedokteran dan Kesehatan: Dilengkapi Tuntunan Membuat Proposal Penelitian. Bandung: Refika Aditama.

Triisnawati, Ei dan Wiidyastutiik. (2019). Exclusive breastfeeding failure: lactation and management. Pontianak:Jurnal Forum ilmiah Kesehatan Masyarakat.

Wahyuni dan Sumiati (2020). Asuhan Kebidanan Kehamilan. Jakarta: Pusdik SDM Kesehatan.

Wakhida, S. (2019). Pengaruh Konsumsi Kacang Hijau dengan Produksi ASI pada Ibu Menyusui dengan Usia Bayi 0-6 Bulan. Jurnal Kebidanan dan Kesehatan 1(1).

WHO, 2022. Exclusive Breastfeeding For Optimal Growth, Development And Health Of Infants. In: WHO.

Widyastuti, Y. (2019). Karakteristik Ibu yang Tidak Memberikan ASI Eksklusif. Kesehatan Ibu dan Anak. Jurnal Kesehatan Ibu dan Anak Volume 7 No.1.

Wijaya, F. 2019. ASI Eksklusif : Nutrisi Ideal untuk Bayi 0-6 Bulan. Cermin Dunia Kedokteran Vol. 46 No.4.

Wirakusumah, F. (2019). Konsistensi Penelitian Dalam Bidang Kesehatan. Bandung: PT Refika Aditama.

Wulandari, D dan Jannah. (2019). Asuhan Kebidanan Nifas. Yogyakarta: Mitra Cendika Press.

Wulandari, D. (2019). Perbandingan Penyembuhan Luka Perineum pada Ibu Post Partum dengan Madu Vs Povidon Iodin di RB Amanda Yogyakarta. Obgyn RS Akademik UGM.

Yuliiani33. (2019). Asuhan Kehamilan. Jakarta: Yayasan Kita Menulis.

Yuriisa, W. (2019). Etika Penelitian Kesehatan. Riau: Faculty of Medicine Press.

Downloads

Published

2024-02-28

How to Cite

Utami, M. B. P. (2024). PENGARUH KONSUMSI KACANG HIJAU TERHADAP PENINGKATAN PRODUKSI ASI PADA IBU NIFAS DI PMB E KABUPATEN BANDUNG TAHUN 2024. Journal of Midwifery Tiara Bunda, 1(1). Retrieved from https://jurnal.poltektiarabunda.ac.id/index.php/jmtb/article/view/156