EFEKTIVITAS PEMBERIAN LABU SIAM TERHADAP PENINGKATAN PRODUKSI ASI IBU NIFAS

Authors

  • Dela Namirah Zasqiah Politeknik Tiara Bunda

DOI:

https://doi.org/10.62619/jmtb.v1i1.225

Keywords:

Chayote, Exclusive Breastfeeding, Breast Milk Production, Postpartum Mothers

Abstract

Background: Exclusive breastfeeding has an important role in supporting the growth and development of babies, as well as protecting against various diseases. However, the coverage of exclusive breastfeeding in Indonesia still faces challenges. Data from the Indonesian Central Statistics Agency shows that in Banten Province, only 68.84% of babies under six months receive exclusive breastfeeding, which means that around 31.16% have not received exclusive breastfeeding. In Lebak Regency, the coverage of exclusive breastfeeding for infants aged 0-6 months in 2020 reached 70% or equivalent to 10,029 babies, a decrease compared to the previous year which reached 79.9% in 2019.

Research Objectives: This study aims to evaluate the effectiveness of chayote feeding on increasing breast milk production in postpartum mothers in the Independent Practice of Midwife Okah Yulianingsih, A.Md.Keb.

Research Methods: The design used was a quasi-experiment with a pretest-posttest control group design, which compared the experimental group and the control group to measure the effect of the chayote feeding intervention.

Research Results: The results showed that chayote feeding significantly affected the increase in breast milk production, where 14 out of 15 respondents experienced smooth milk production after the intervention. Statistical analysis produced a p-value of 0.002 (p < 0.05).

Conclusion: Based on the results of the study, the administration of chayote has a significant effect on increasing the smooth production of breast milk in the independent practice of Midwife Okah Yulianingsih, A.Md., Keb

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arsad, N., Adityaningrum, A., & Mahdang, P. A. (2023). Hubungan Pemberian ASI, Kolostrum dan MPASI dengan Status Gizi Balita. Jambura Journal of Epidemology, 2(1), 18–26.

Astari, R. Y., & Hardianti, V. (2022). Pengaruh Konsumsi Olahan Jantung Pisang terhadap Peningkatan Produksi Air Susu Ibu pada Ibu Postpartium. Faletehan Health Journal, 234–239.

Atana, K. E., Rilyani, & Ariyanti, L. (2021). Hubungan Pengetahuan Status Gizi, Pola Makan dan Pantangan Makanan dengan Kelancaran Produksi ASI pada Ibu Menyusui. Jurnal Kebidanan Malahayati, 7(7), 441–452.

Azis, A. N. A. A. (2022). Pengaruh Labu Siam (Sechium Edule S.W) dan Madu (Trigona SP) Sebagai Alternatif Terapi Diabetes Melitus Tipe 2 dengan Komorbid di Puskesmas Bontonompo II Kabupaten Gowa. Universitas Hasanuddin.

Badan Pusat Statistik Indonesia. (2024, January 2). Persentase Bayi Usia Kurang dari 6 Bulan yang Mendapatkan ASI Eksklusif Menurut Provinsi Banten(Persen), 2018-2020. Badan Pusat Statistik Indonesia.

Harahap, M. H., & Mulyani, S. (2022). Perbandingan Efektifitas Daun Katuk dan Labu Siam Terhadap Produksi ASI. Jurnal Kebidanan (JUBIDA), 1(2).

Harahap, M. H., SN, H. T., & Andina, R. (2021). Efektifitas Pemanfaatan Labu Siam (Sechium Edule) dengan Metode Rebus, Kukus dan Goreng Terhadap Peningkatan Produksi ASI. Jurnal Kebidanan Malahayati, 7(2), 168–176.

Kementerian Kesehatan Indonesia. (2022, August 4). Asi Eksklusif. Kementerian Kesehatan Indonesia.

Khairunnisa, N. (2021). Pengaruh Puding dengan Modifikasi Labu Siam dan Kurma Terhadap Kadar Kolesterol pada Pra Lansia di Puskesmas Sukamerindu Bengkulu. Politeknik Kesehatan Kemenkes bengkulu.

Madiyanti, D. A., Tiara, & Agustin, A. (2022). Hubungan Asupan Makanan dengan Kecukupan ASI pada Ibu Menyusui di Wilayaj Kerja UPT Puskesmas Rejosari. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 11(2), 68–77.

Puji Astutik, L., & Purwanti, H. (2021). Pemberian ASI Eksklusif dengan Penambahan Berat Badan Bayi Usia 6 Bulan. Indonesian Journal for Health Sciences, 5(2), 114–119.

Sa’idah, S. N., Qomarasari, D., Sari, D. Y., & Paridayanti, E. (2024). Chayote (Sechium edule) as a Galactagogue: A Quasi-Experimental Study in Postpartum Women. Archives of the Medicine and Case Reports, 5(4).

sari, A. P., & Romlah. (2022). Hubungan Pengetahuan, Frekuensi Menyusui dan Hisapan Bayi dengan Produksi ASI. Jurnal Ilmiah STIKES Citra Delima Bangka Belitung, 59–63.

Sary, D. Y. (2022). Efektivitas Pemberian Buah Pepaya dan Sari Kurma Terhadap Kelancaran ASI pada Ibu Menyusui di Wilayah Kerja Puskesmas Nusa Indah Kota Bengkulu tahun 2022. Politeknik Kesehatan Kemenkes Bengkulu.

Saryaman, R., & Girsang, E. (2020). Proses Laktasi dan Menyusui (N. Sari, Ed.; 1st ed.). STIKES Wijaya Husada Bogor.

Syari, M., Arma, N., & Mardhiah, A. (2022). Faktor yang Mempengaruhi Produksi ASI pada Ibu Menyusui. Maternity And Neonatal : Jurnal Kebidanan, 10(1).

Umairo, G., & Farlikhatun, L. (2021). Efektifitas Labu Siam Rebus dan Goreng Terhadap Kelancaran Produksi ASI dan Peningkatan Berat Bayu. Jurnal Antara Kebidanan, 4(3), 1315–1322.

Unicef Indonesia. (2022, August 1). Pekan Menyusui Sedunia: UNICEF dan WHO serukan dukungan yang lebih besar terhadap pemberian ASI di Indonesia seiring penurunan tingkat menyusui selama pandemi COVID-19. Unicef Indonesia.

World Health Organization. (2024, August 1). Ibu Membutuhkan Lebih Banyak Dukungan Menyusui Selama Masa Kritis Bayi Baru Lahir. World Health Organization.

Downloads

Published

2025-02-26

How to Cite

Zasqiah, D. N. (2025). EFEKTIVITAS PEMBERIAN LABU SIAM TERHADAP PENINGKATAN PRODUKSI ASI IBU NIFAS. Journal of Midwifery Tiara Bunda, 1(1), 5–13. https://doi.org/10.62619/jmtb.v1i1.225